登記成會員
搜索
查看: 3071|回復: 4

潮劇 -- 前台、後台

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

影了幾年潮劇,發現自己和演員 / 劇團對照片的要求南轅北轍。自己多影後台演員及工作人員準備、過場、裝扮和演出,而演員喜歡站台演出的「劇照」。而且,發現每年演員的造型沒有變化(因為戲服和劇目來來去去都係果幾套),於是今年除「交差」的「劇照」外,試試主力以黑白菲林捕捉光陰非常強烈的前後台。此外,菲林有「正常」,也有過期幾年,希望得出不確定的效果。

20700005.jpg 20700009.jpg 20710001.jpg 18560010.jpg 18560004.jpg 20700003.jpg 20710004.jpg 20710010.jpg 18560009.jpg

評分

參與人數 1積分 +8 收起 理由
Homan + 8 支持出相

查看全部評分

D暗位斑點係唔係因為菲林發霉?
幾有趣,有睇粵語長片的感覺
我都唔係好肯定。我問過版主(因為呢筒「超長距離過期」菲林係由版主提供),原因除發毛外,有可能係菲林上嘅感光層脫落。所以,用過期菲林十分有趣,經常有意想不到效果。
egg_studio 發表於 19-5-2015 12:46 AM
我都唔係好肯定。我問過版主(因為呢筒「超長距離過期」菲林係由版主提供),原因除發毛外,有可能係菲林上 ...

幾時再玩
我都有部菲林機未開封(二手 Canon AE1)

我不太喜歡 135 的菲林,拍出嚟的味道同 120 點都差一截。