登記成會員
搜索
查看: 6189|回復: 4

[賽後報告] 晴天遊馬巒山

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

兩星期前,冒住濃霧上馬巒山(另看馬巒山遊(實時報導))。上至一半高度時,乜都睇唔到,所以其實睇唔到山上下風光。

今日天晴,只有藍天,連白雲都冇,於是又闖馬巒山,真正睇睇山上有乜玩。

之前分別問過國內及本地車友,國內車友建議從東部華僑城上山,洞背村下山;而本地車友建議相反路線。上次跟本地車友路線,今次跟國內路線,睇睇有冇不同。

睇圖睇後記:

從鹽田踩馬路(約 8km)到東部華僑城茶溪谷,繼續上山,至木棧道回望茶溪谷,中間山頂為大華興寺。

木棧道後,接碎石沙路繼續上山,至高位 480m 「正式」完成上山路段,開始約三十公里暗斜下山路。

山中遠眺龍華地區。

今次不入光背村,改走下山路,往上次被大霧完全吞沒嘅「廢棄哥爾夫球場」。

「廢棄哥爾夫球場」。

從哥爾夫球場抄小路往馬巒湖,到達上次未去過嘅湖嘅另一面。

沿湖走,不過路唔通,要走回頭路。

又去到上次午餐地方 -- 馬巒九寨溝。

再到庚子首義發源地「羅氏大屋」 (另見探險版-- 庚子首義發源地「羅氏大屋」及強華學校),欣賞鯉魚去水位。

今次冒跌死風險,爬上碉樓頂層。

馬巒九寨溝見另一幢碉樓。

沿洞背下山後,轉走「東部華僑城綠道」,再次上山。在山腰見沿海公路 / 綠道,對岸係香港西貢,尖尖嘅山係蚺蛇尖。

從山上看小梅沙。

落山到小梅沙,再到大梅沙,返回沙頭角散隊。

景色好正,如果帶 model 去影相方便嗎?
香港啲 model 應該會打鑊你;國內 model 好正常 -- 今日見到兩個妙齡少女,着住輕紗白衣,好輕鬆咁行山,仲要唔識路,要問人。
帶魔道去打野戰?

帶魔道去驅邪呀