登記成會員
搜索
查看: 18810|回復: 25

[賽後報告] 羅湖舊英軍瞭望台

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

工餘時間,趁日落快走山路。

響平時去開嘅落馬洲轉上山,踩上羅湖舊英軍瞭望台。

幾直幾斜嘅舊軍路,不過唔長,一口氣唔駛 10 分鐘上到頂。

盡頭係例牌風景位。

呢處地方好多人都去過,而且登山徑會「穿過」建築物內部,冇得唔入,所以不需閱讀權限。

其實裏面冇乜特別,相比平時各版友去果啲「有閱讀權限嘅地方」,呢度吸引力係零。

建築物外反而有吸引力 -- 外面景觀一流,左邊係羅湖懲教所,上面果條係雙魚河及石上河、松柏朗一帶村落。

另一邊廂,左起深圳市、打鼓嶺堆填區、華山、天平山越野單車場 + 解放軍靶場、天平村。

行多幾步,見天文台嘅落馬洲氣象站。

再走上幾步,有一直升機坪,對面係祖國河山 -- 呢度影夜景一流。

之後原路落山,繼續快走落馬洲一轉,練完車啱啱日落返屋企。

今年年頭介紹了大石磨,之後被轉載至其他討論區,轉載又轉載,越來越多人問。尋晚又有人問,所以又推舊聞一次。

因為呢處係探險版,所以當時冇出地方名「大石磨」……不過呢度如上面所講,相比「有閱讀權限」果啲地方,呢度好普通,連專登搞廢墟破壞攝影果班都唔會嚟。

呢個山叫大石磨,已加入香港單車路線一覽表(非官方,但合法路線),但個人觀感,未夠班計入「新界北區五大英軍舊軍路」,因為實在太短,一啲都唔「大」。

7. 大石磨
都算係舊軍路;以前連接羅湖軍營至山頂的瞭望台。不過路程極短、體能好嘅唔駛練呢條路(因為真係好短)、體能差嘅點短都踩唔上,又要原路上原路落,所以不計入新界北區五大英軍舊軍路(因為絕對唔「大」)。若冇必要,其實冇乜嘢好踩 -- 因為前排出過 post,俾人轉載又轉載,搞到有好多人問,所以先提一提。詳情請看:

羅湖舊英軍瞭望台
古洞北蘇格蘭兵軍徽 -- 航空圖及實地考察

另加路況相 2 張:

egg_studio 發表於 20-1-2016 11:22 AM
單車都得,人腳點會唔得?

哈哈, icic...thank you^^小弟未去過果度, 怕係條遠到無朋友既路, 單車先入到...

揾次要...行一轉
我過兩日會上去影夜景,可一齊。
egg_studio 發表於 21-3-2015 06:09 PM
我過兩日會上去影夜景,可一齊。

大假放完...之後都冇乜時間
好似影日落都唔錯WO
YuYeung@FB 發表於 14-5-2015 11:46 PM
好似影日落都唔錯WO

升機坪影夜景及日落都靚。
師兄, 想問問係未由落馬洲村條路上?
kingswoodkc 發表於 21-5-2015 08:54 AM
師兄, 想問問係未由落馬洲村條路上?

唔肯定你所講嘅落馬洲村係邊,總之響羅湖懲教所後面上。

謝謝師兄!

之前估以為係紅色線呢條路 (不過可能唔入得), 完估錯晒, 因為我在地圖上揾不到落馬洲氣象站:
俾張地圖你研究。

Screen Shot 2015-05-22 at 6.09.49 pm.png

自從上左來大笪地後, 發現有好多路線都未踩過, 不過要等天氣好轉先可以去lu.
今早我同幾位車友去過, 真心佩服師兄可以踩上去
kingswoodkc 發表於 25-5-2015 07:54 PM
今早我同幾位車友去過, 真心佩服師兄可以踩上去

練多啲就得……
我都好佩服蛋兄... 我只踩到一半就收皮 推到上頂想dun山轆落河上鄉路
可惜向紅旗靶場條路生到密晒(May 2015)...
單車嘅嘢,都係練習再練習咁練番嚟。
我推車上, 推車落, 好佩服自己
落黎食返個凍豆腐花放題就爽皮了
egg44 發表於 5-1-2016 01:05 PM
落黎食返個凍豆腐花放題就爽皮了

我地平時唔去山腳果間,而係去遠少少果間。