登記成會員
搜索
查看: 6208|回復: 10

Mac OS X 10.10.3 public beta + Photos 白老鼠報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今早  Mac OS X 10.10.3 public beta 公開予 beta 用戶下載使用,其中最大賣點係所謂代替 iPhoto 及 Aperture 嘅新相片處理軟件 Photos。所以,立刻下載及做白老鼠。

下載前緊記 Time Machine 做 backup ~~

Screen Shot 2015-03-03 at 9.47.26 am.png
可以 upgrade 了。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.25.38 am.png
除 Photos 外,另一有用 update (對自己嚟講)係終於 support Google 嘅 2-Step Verification,唔需要用 Apps generated password。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.27.34 am.png
試試 Photos。default 介面好簡單,乜都冇,而且相片又大又細,有少少似近年響 web design 上興起嘅「瀑布流」 layout。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.32.02 am.png
使用上非常類似 iPhoto,但終於加入 Natural Gray;過去只響跟機免費嘅 Preview 有,反而付費 iPhoto 冇,十分不便。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.32.48 am.png
所謂 filter,叫做有好過冇,同 iPhoto 又係冇乜分別,一般 Android 手機內置已經多過佢。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.33.09 am.png
Straighten 嘅「轉盤」功能比 iPhoto 好用好多。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.34.45 am.png
Export 方面,多咗啲選擇,當然包括「上載後版權再唔屬於你」嘅社交網站,反而「上載後版權仍然屬於你」嘅社交網站就「堅持」不支援,商業考量高於一切!

總結:以 OS 嚟講,upgrade 至今不足一小時,冇發現問題唔代表冇問題。而「賣點」Photos 響執行速度上明顯比 iPhoto 快(特別係我呢啲中古 2008 iMac),所以舊機不妨 upgrade。

本身冇用 Aperture,因此未能比較 Photos VS Aperture,要留待各位出報告。
我部2010 都要下黎玩下...
之前iPhoto 真係行得較慢...
今晚用 Photos 去 download 相機啲相,做一啲簡單嘅 editing,例如 crop 及 resize。主觀感覺比 iPhoto 快好多,可以用倍數去形容!(同一部 a99 影嘅相,相 size 都唔算細)

不過,終於搵到第一個 bug,響 Preview 入面:

當使用 Preview 嘅 edit tools 後,例如加入下圖嘅箭咀及直線後 --> save --> resize --> 箭咀及直線就會「花晒」。

Screen Shot 2015-03-03 at 11.07.43 pm.png

我本身好少用 iPhoto 就係因為慢
用開 Adobe Lightroom 去執相
不過有時一張半張相都會懷念 Windows XP 年代的 Microsoft Picture Manager
唔駛又 import 又 add 入 library
Photoshop 係功能強大,不過有時想簡簡單單整張相就慢
Preview 的功能又太弱
而家終於有個 software 滿足到我要求啦!
試試先
根據 cnet 的報導
呢個 Photo 係用來取代收費的 Aperture

http://www.cnet.com/au/how-to/ho ... photos-app-for-mac/

唔知係唔係第一次用佢要搞我電腦內的照片
我 close 個 app 都 close 成世
第一次要 rebuild photo library,應該要啲時間,之後再用就唔駛。
請問有無人知PHOTOS點分開資料夾POST相到Facebook?
我一UPload佢就一野上哂個OS X相簿(FACEBOOK)度

以前iPhoto UPload 只會自動開新相簿FACEBOOK度
唔知,因注重版權,所以不會 post 相去 facebook。
Oh...