登記成會員
搜索
查看: 9899|回復: 19

[討論研究] 消失的路

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前出外攝影時,比較當地環境及「官方地圖」時,偶然發現一條「消失的路」。當日響攝影現場,的確未見此路,而 Google Map 及 OpenStreet Map 亦未有紀錄。

Screen Shot 2015-02-23 at 5.01.59 pm.png
OpenStreet -- 冇此路。

Screen Shot 2015-02-22 at 8.02.28 pm.png
Google Map -- 亦冇此路。

Screen Shot 2015-02-23 at 4.58.14 pm.png
「官方地圖」(2014) 清楚記錄此路。路徑往山,從等高線 38m 上升至 84m,盡頭是一長方建築物,並有小徑通往東、西方。

Screen Shot 2015-02-23 at 5.18.08 pm.png
奇怪係,一向標示清晰、資料豐富嘅「官方地圖」都冇提及呢舊係乜嘢?

「官方地圖」(2012 航空圖) 清楚見到山路及建築物。

Screen Shot 2015-02-23 at 5.01.23 pm.png
「官方地圖」(1982 航空圖) 仲清楚,山路應該係石屎路。

Screen Shot 2015-02-23 at 5.01.33 pm.png
「官方地圖」(1973 航空圖) 就乜都冇,即係山路及建築物響 1973-1982 期間興建。

又有野睇雖然唔知講乜
唔知幾時可以知道真相呢?
擬似行山人士留下的絲帶記號
邊度地方嚟?理論上行上去望望應該唔難㗎?
理論上係唔難,但未去之前出吓 post 增加趣味性。
果個係英軍既bunker, 槍眼碉堡... 各師兄所提及既石屎建築物"離地",其實係橫向既"槍眼口"

新田及潭尾軍營聽聞以前連埋,中間既潭尾山及大羅天係以前B.A.既操山路.
呢種"離地" 既bunker 係上麒麟山沿路都有

而家個入口經己生到密晒  
hnixonk 發表於 17-9-2015 01:38 AM
果個係英軍既bunker, 槍眼碉堡... 各師兄所提及既石屎建築物"離地",其實係橫向既"槍眼口"

新田及潭尾軍 ...

我地之後去咗,有相有後記,你可以睇睇 ~~~

http://www.photomarket.hk/forum. ... 1%E7%9A%84%E8%B7%AF

香港呢一類有趣的探險地越來越少了
有發現的話記得多D記錄

請問egg_studio C兄, 上面的「官方地圖」好多小路, 似乎資料都幾詳細, 如何可以進入瀏覽, 可否比條LINK 在下, 唔該研究下
「官方地圖」是付費的地圖服務,不是免費的。你可到政府地圖處的網頁sign up。
egg_studio 發表於 20-11-2015 07:04 PM
「官方地圖」是付費的地圖服務,不是免費的。你可到政府地圖處的網頁sign up。 ...

某政府部門有供應網頁版精細底圖, 費用全免,load既速度同google map差唔多

5542 發表於 23-11-2015 10:13 AM
某政府部門有供應網頁版精細底圖, 費用全免,load既速度同google map差唔多

...

load既速度同google map差唔多 <-- 即係超慢……

5542 發表於 23-11-2015 10:13 AM

...

多謝C兄, 不過在下搵咗好多個政府部門網頁都找不到, 可否比多少少HINTS, 比在下易D 搵呢, 因為政府部門都有好多下, 唔該
唔知其他地圖書有無呢?
請問egg_studio C兄, 上面的「官方地圖」好多小路, 似乎資料都幾詳細, 如何可以進入瀏覽, 可否比條LINK 在下, 唔該研究下
xyz8264 發表於 3-12-2015 09:36 AM
請問egg_studio C兄, 上面的「官方地圖」好多小路, 似乎資料都幾詳細, 如何可以進入瀏覽, 可否比條LINK 在 ...

都話要錢㗎 / 只供行內人用,唔係免費地圖嚟。

土木工程拓展署

http://www.ginfo.cedd.gov.hk/ginfoint/

正,雖然我係摺車,下次都要上去玩玩
LamLeungWan@FB 發表於 21-1-2016 06:20 PM
正,雖然我係摺車,下次都要上去玩玩

摺車定 MTB,頭段一樣要推上去。

我摺車的,稍為平的越野路都會行,無得行就抬