登記成會員
搜索
查看: 7266|回復: 16

[活動召集] 河源磨房 200km 實時報導

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

繼河源100km及梅州128km後,今年第三次磨房單車活動又去番河源,今次踩200公里,由河源市往東,經黃塘、紫金、黃村、黃田、義合,  繞一個 200 公里嘅大圈後返到河源市。

Day1
響香港坐車到河源後,到起點登記,然後梗係例牌動作攞個微信 scan QR code 響各大 spouses 攞禮物。

賽後總結:

今次慢踩,一路踩一路「實時報導 + 上載照片」,當中有啲冇乜記錄,依家後補,完整 200 公里所見所聞。

由起點往 Checkpoint 1 紫金的 66 公里路程,大致是平緩鄉道,策略是跟住不同的「主車群」及車隊,一來冇咁悶,二來睇吓國內車友的踩法、配速等等。

離開紫金後,轉入施工街道 -- road bike 必死!

之後響—個處唔起眼嘅路口,轉入上山鄉郊路,爬上幾個彎後,唔經唔覺就去到山嶺之中。亦由於入咗鄉郊路,啲隊型散晒,咁只好「自己踩自己」,去到 checkpoint 及騎騎樂嘅補給點時先同隊友傾吓計。

穿過十幾公里田野後,又轉番入鄉道,上山後穿過一條約幾百米嘅金山隧道。之前去秋香江時都經過呢條路(另看河源紫金、東江、秋香江單車遊),當日燈火通明,今日竟然「停電」 -- 隧道裏面全黑,又見唔到對面,踩咗半分鐘先見到洞口一點光。(因為冇帶燈,唔敢停車拍照留念,驚俾後面又一個冇帶燈嘅炒埋嚟!)

之後鄉道又轉入山路,響「群山峻嶺」裏踩幾公里,通往早前秋香江時經過嘅康禾水,繼續穿梭田野。呢一段雖然路況唔太理想(對 road bike 而言),不過風景係全程中最靚,直情要減慢車速慢慢欣賞!

IMAG2245.jpg IMAG2246.jpg
不經不覺,踩到中午,肚餓了,所以停低士多飲汽水 + 買餅食。期間有另一隊車,寫住「雲 X 單車」,又 SRAM 又 zip,但車友操普通話,有啲奇異!?

如果冇咗電線桿的話,畫面會更靚。

IMAG2248 copy.jpg
放大上圖,見到單車隊響田野中 -- 置身其中,愉快過踩鄉道省道多得多 -- 為咗影呢個景,我踩離主線幾百米,但都避唔到電線桿!

經過「城堡」後(請睇番上面「實時報導」),人頭湧湧,做乜?原來係大會水站,大家排隊攞水吹水。

之後又出番大路 -- 若踩過上次嘅河源紫金、東江、秋香江單車遊的話,記唔記得呢條踩到要講粗口嘅上斜路呢(踩上 431 米,然後落斜至黃田鎮)?不過,留意路牌 -- 唔駛向上,而係轉左落山!

轉左落山後又上山,不過比上 431 米容易好多(就算已經踩咗接近 150 公里都仲覺得容易)。上到山坳,就見到 150 公里牌仔,之後一路向下,不過越接近河源,風景越唔靚,所以最後果 50 km 都冇停車影相,直踩番終點。

比上次梅州嘅二千,今次參加人數有六千,可能因為收入多咗,所以有 budget 印番本有成四十幾頁嘅「passport 」,用嚟響 checkpoint 「給」印仔外,仲有十幾頁教單車安全同檢查單車。

imag2173.jpg IMAG2175.jpg imag2174.jpg
之後有時間,就去終點睇睇。工作人員正 setup 緊終點。

晨咁早,天未光,準備起步!
踩咗約一小時十五分鐘,到達黃塘。
準時早上8:30到達 checkpoint 1.
比上次好得多嘅紅牛姐姐。

田心村--騎騎樂補給站。
踩咗100km,唔夠五小時,係去廁所時候。
經過一個「城堡」,有護城河!

12:30pm去到 checkpoint 2,踩咗 135km。

又睇吓紅牛姐姐。(不錯的,請自行放大)

1:20pm,去到150km,開始落斜!

等你地凱旋回歸!
經過150km嘅山頭後,一路落斜,去到唔知乜嘢江邊,見到響165km嘅騎騎樂補給站。

河源電視台見到我地有一個14歲隊員,立刻衝過嚟做訪問。
最後35公里相對上平緩,沿乜乜江返回河源,見到190km牌,即係轉埋個彎就到。
終於去到終點,以九個鐘安全完成200公里!去到終點,分別有計時姐姐及紅牛姐姐蜂擁上前,一個幫我「打卡」,一個隊罐紅牛嚟。