登記成會員
搜索
查看: 4982|回復: 7

A貨O牌多功能運動鏡比較及報告

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早排玩 IPSC 時,版友 cfoo 介紹後於MK 金雞某店以 HKD160 入了一副 A貨 O記運動鏡,一框五片,老實講,比我副超舊O記 Zero 1代好戴舒服。
之後有兩次踩車及 CQB 時戴上,基本上無乜投訴,而且踩車時都通風無太多霧氣。

後來小弟哥哥因為想多買一副來放在槍會,所以就在淘寶以 RMB70 入了一副同樣的 A貨 O記眼鏡。
今日收到貨,可以比較一下:

首先外觀,金雞貨外型有個銀色O字比較搶眼,而且外型比較流線。
TB glasses-1.jpg TB glasses-2.jpg

淘寶貨這一款就框架比較粗,而造功比較A,所以我覺得外型上輸了一仗。
TB glasses-3.jpg TB glasses-11.jpg
TB glasses-10.jpg

配件方面,盒大家都是一樣的出品,基本上無分別。
TB glasses-12.jpg
TB glasses-13.jpg

而個框方面,個人喜好金雞設計,但戴落基本上一樣感覺。
TB glasses-4.jpg

而鏡片方面,金雞共有5副鏡片,而淘寶有三塊,不過,比5副我有鬼用咩,用來用去都係一兩副!
TB glasses-5.jpg TB glasses-6.jpg

TB glasses-7.jpg TB glasses-8.jpg

所以總結,質素差不多的話,5副鏡又用唔著,淘寶貨70人仔真係好抵用!

TB glasses-9.jpg
追加評論:

由於兩副鏡的設計不同
所以鏡片不可共用

金雞貨窄長一點,比較識合做運動
而淘寶貨就闊一點,保護性比較強

TB glasses-14.jpg
TB glasses-15.jpg
TB glasses-16.jpg
俾十副鏡片我都無用 又係用一兩副
最緊要係鏡片防UV 。
egg_studio 發表於 8-9-2014 11:38 PM
最緊要係鏡片防UV 。

有乜方法可以測試係唔係真係防UV呢?
DesmondWan@FB 發表於 8-9-2014 09:01 PM
俾十副鏡片我都無用 又係用一兩副

呢個point 同意,我 so far 都只係用過兩塊

Homan 發表於 9-9-2014 06:05 AM
有乜方法可以測試係唔係真係防UV呢?

戴住眼鏡用照銀紙果啲UV 燈照吓張銀紙,如果見唔到水印就表示防UV 。
egg_studio 發表於 9-9-2014 09:22 AM
戴住眼鏡用照銀紙果啲UV 燈照吓張銀紙,如果見唔到水印就表示防UV 。

good idea 今日試試先