登記成會員
搜索
查看: 10157|回復: 15

[討論研究] 廢墟地點

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟有一攝影計劃想尋找一個有荒癈感覺的地方, 最好是建築物內部。
但需要交通方便(汽車可到達, 步行少於1km), 不易被人驅趕, 沒有危險結構(因有Model及化妝師)
請各位師兄把資料 email 到 xxxx@xxxc
感謝幫忙!

又要交通方便又要廢又要冇人趕/看守,真係……
有下列選擇:馬礦、九龍公園、土瓜灣近寶馬有一棟拆卸中嘅唐樓、舊機場跑道。

記得唔可以公開電郵地址,請PM 或回 post 。
sorry, 我唔知唔可以post email address
馬礦太危險, 請問九龍公園及舊機場跑道有咩癈墟?
可以pm我土瓜灣唐樓的詳細位置嗎?
Thank You
有無諗過工廈天台?
船灣附近嘅老虎笏,廃棄珍珠場附近有一排廢屋,想點影都得,但要包船前往
又或者浦台島嘅巫氏鬼屋,不過最好閒日去,假期有時都幾多人
Homan 發表於 12-8-2014 10:25 PM
有無諗過工廈天台?

有, 哪坐工廈?

wongdavid 發表於 12-8-2014 10:31 PM
船灣附近嘅老虎笏,廃棄珍珠場附近有一排廢屋,想點影都得,但要包船前往  ...

多謝資料提供
wongdavid 發表於 12-8-2014 10:31 PM
船灣附近嘅老虎笏,廃棄珍珠場附近有一排廢屋,想點影都得,但要包船前往  ...

人地話「汽車可到達」喎。
alexphoto 發表於 12-8-2014 06:13 PM
sorry, 我唔知唔可以post email address
馬礦太危險, 請問九龍公園及舊機場跑道有咩癈墟?
可以pm我土瓜灣 ...

九龍公園都唔知?!你快啲睇番一個月前嘅「賽後報告」!

之前怡生唔得咩?

青衣個油漆廠(車到門口)
舊機場就舊消防局(行約20min)
馬灣舊村(落巴士行少少)
深井附近舊屋(車到門口)(想去pm我)
元朗XX圍(車到門口)(想去pm我)
粉嶺一帶舊村校(車到門口)(想去pm我)
其實你要乜類型?
粉嶺一帶舊村校 <-- 華山公立小學,前幾日踩單車去完。
以前踩車在入汀角路中好似有D廢村屋
另外,希臘的 Mykonos 小島上有一架廢棄巴士好型
搭車去機場,去到希臘搭車到碼頭,再搭船到 Mykonos,再租車或 Taxi 就可到,非常方便

想問下而家青衣漆廠系咪已經唔入得?