登記成會員
搜索
查看: 9335|回復: 7

[推介/評論] 舊車重生記 II -- Cannodale R400 鋼管公路車

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上星期「重新」(仲有減磅!)接近廢鐵 condition 越野單車,今個星期會翻新 Cannodale R400 鋼管公路車。

據網上資料,R400 於 1993 年發售,配全套 Shimano 105 七速。

前車主踩咗一段時間後,將戰車泊響室內停車場,經過唔知幾多年,落入現役車主手上。

先過磅,重 22 磅。睇睇單車乜嘢情況:

Cannodale R400

鍊嚴重生銹,可以棄掉。波腳情況未知,要拆咗條鍊先知。

前餅睇落應該 OK,只需要翻新。

波撥 -- 睇相就知 -- 醫番嘥藥費。

Brake level 好奇怪,點解會走埋一面?

鵝頸都生銹。Headset 轉動暢順,應該唔駛換。

座位 -- 同最高領導架車一樣,坐上去隨時生 XX 及 YY !

車呔嚴重硬化。車鈴雖然尚算名牌,不過重量不能接受,考慮成條換。

Hubs 不暢順 -- 雖然翻新珠盤唔複雜,不過亦如上面所講,考慮換過新嘅。

105 brake -- 我自己有一套 8 成新,可以捐俾車主。

由於現役車主唔係鬥車車手,所以打算用平頭。我初部建議用蝴蝶頭(請參考訂造復古鋼管車架 -- 團購完成!),有型得嚟又大方,而且踩長途會舒服啲。

請留意連載!

看樓主呢期興玩舊車翻新, 我有架阿皮羅外買車, 要唔要攞去玩?
攞去做 magic cone 啦。
油尖旺區某單車鋪執粒,平買了 Cinelli 鵝頸。

此外,有善心人捐出 Shimano RS10 轆一對連飛輪,不過 RS10 主調黑色,沒有「復古」味道,所以同現役車主商議後,不配蝴蝶頭,改為平把,即將 R400 改於為平把公路車。
日前完成翻新 R400。看圖看故事:

拆開 headset,原裝雪油仍在,condition 十分好,明顯上手車主冇將單車放響露天,所以縱使 headset 外部及鵝頸生銹,但裏面情況良好。所以,清潔後裝回。

拆走嚴重生銹鍊後,檢查波腳情況,除「轆仔」有少少蝕(形成有虛位)外,操作正常,所以用打磨膏處理及加雪油後,回復七成光彩。

善長捐出 Shimano RS10 車轆及中價 Shimano 飛輪,重量減低少許,但轉動比原本車轆順暢。

BB 情況良好,所以清潔及加番雪油後重用,唔駛買過新。

前餅有少少「咬」,但影響不大。又係用磨膏處理後,回復七成光彩。

原裝波撥生銹嚴重,拆出嚟後證實冇得救,所以買番新款 105 波撥。

鍊同樣用 105 鍊,夠 cheap。

頭尾 brake 由善長捐出倉底 105 brake 夾,年份及顏色同原裝完全一樣,但 condition 天淵之別。

座位由現役車主提供,而 seat 通都經清潔,回復七成光彩。

接上 post -- 本來響執粒單車鋪買得 Cinelli 鵝頸,不過螺絲母有問題,所以暫時用番原裝生銹鵝頸先。

Handle bar 響某單車鋪(唔係執粒果間)搵到一支幾十年前嘅倉底貨,電鍍、形狀靚、價錢平,本來襯絕Cinelli 鵝頸……

Brake level 搵唔到又平又係電鍍(響 Velo Orange 有幾款電鍍 C 夾 brake level,不過 out budget),所以平買 SRAM 平把 brake level。

最後,R400 重生!

之後去試車。

上面一直專登冇提嘅一件事,大家有冇留意呢?就係飛輪已由七速「升級」至十速,但轉波仍然用「傳統」嘅「雪條棍」!

用過 Shimano 「雪條棍」嘅車手,應該記得右邊可以選擇用「index」或「無段」。由於由七速變成十速,不可以用「index」,至於用「無段」會唔會好難轉波轉得準?試車後,發現由於飛輪厚度一樣,但由七層變十層,所以間距變少,轉波時好難會轉唔準。而且,「雪條棍」嘅優勢係,可以一下轉十個波,而前餅轉波速度亦比用「槍手」快。

IMAG1489.jpg IMAG1490.jpg
用「雪條棍」一下轉十個波 -- 雖然缺點係轉波時要單手踩,不過真係好快。

鵝頸修理完成,依家車頭簡潔又瀟灑。