登記成會員
搜索
查看: 20628|回復: 28

[純粹吹水] 廉價可變式 ND filter 快速測試

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前買過一塊幾廿蚊嘅 ND8 filter。幾廿蚊嘢,出現偏紅,只宜作黑白相。

近日出街睇過,報稱唔偏色嘅 ND filter 拿埋要過千,雖然平過 UV filter 三倍,但價錢行先情況下,搵吓國內有冇好嘢。結果搵到隻報稱唔會偏色嘅 ND filter,可以由 ND2 轉至 ND400,價錢係兩舊,立刻買嚟試試。

Green L -- 對於我,中國製造響市場上,提供一個貴同平嘅選擇,但香港人只睇到"平嘢冇好嘢"果一面,唔明白俾得起錢的話(即係唔係廿蚊果 d ),中國製造多數有好嘢。外國貨,俾得起錢,只係一般貨色。

無段變速,由 ND2 至 ND400。

時間關係,響日落時求其影一張河景,然後比較有 filter 及冇 filter 嘅分別。(全部 auto White Balance)

啱啱日落、微雨,冇 filter 情況下,1/2s、f22、ISO50、 16mm

有 filter,25s、f22、ISO50、16mm -- 可能 full frame 機關係,出現黑角。

有 filter ,以 HDR auto 合成、f14、ISO50、16mm。

以兩舊水價錢,偏色輕微,可以接受。

官方章程:

熟咗手之後都未必要入正嘢,最緊要色溫啱。
DesmondWan@FB 發表於 7-9-2014 03:55 PM
呢個下面ching答左
仲補充埋
探險版版主咁有銀

咁之後就要問自己知唔知道想買果塊 filter 有咩用
ND filter 係減少光線進入感光元件
最理想就係無論顏色、成象都無影響
我都有一塊
回家試試有/無 filter 在 fix white balance 情況下對影像有幾大影響先~

加多 2 張相。

陰天,啱啱落完微雨。影嘅時候冇腳架,只用欄杆,所以 2 張相位置有少少偏差。

冇 filter、ISO100、1/500、f8、auto white balance。

有 filter、ISO50、2.5s、f22、auto white balance。

我都有呢塊,不過無乜機會用住~~
好似買左二百六十
我買 2 舊有找,最重要係冇偏色!而且平過 UV filter。
TB 買過一塊, 壞的.

Filter 都會壞?點壞法?係咪一樣牌子?
我都淘寶入左,我呢類新手用已經OK用熟左入塊正都未遲
egg_studio 發表於 6-9-2014 08:53 PM
熟咗手之後都未必要入正嘢,最緊要色溫啱。

色溫不合用乜都冇用
egg_studio 發表於 17-5-2014 12:06 AM

用平價 filter 最好手動來定清楚色溫
下次試下出文先

Homan 發表於 7-9-2014 09:24 AM
用平價 filter 最好手動來定清楚色溫
下次試下出文先

好。我可以學下選filter
上網呢類都學唔多

選 filter 其實要知道的第一個問題是「why」
點解我要 filter
Homan 發表於 7-9-2014 01:42 PM
點解我要 filter

因為要日光日白用慢快門,又不似探險版版主咁有銀乜乜菲林。
egg_studio 發表於 17-5-2014 12:06 AM

可變式 ND 原理好似係兩塊類似PL的鏡片,角度不同就會阻光程度不同。
壞的可能性係有,就係個旋轉位有問題囉

Homan 發表於 7-9-2014 01:42 PM
點解我要 filter

呢個下面ching答左
仲補充埋
探險版版主咁有銀
Homan 發表於 7-9-2014 04:59 PM
咁之後就要問自己知唔知道想買果塊 filter 有咩用
ND filter 係減少光線進入感光元件
最理想就係無論顏色 ...

無試過....之前其實好小用...買左無耐會拎出黎真正試下....
之前買係諗住流水拍攝...同映光軌

DesmondWan@FB 發表於 7-9-2014 07:45 PM
無試過....之前其實好小用...買左無耐會拎出黎真正試下....
之前買係諗住流水拍攝...同映光軌

其實我都係,買左來傍身,但好少用
Homan 發表於 8-9-2014 01:55 AM
其實我都係,買左來傍身,但好少用

有時想方便些。唔想拎咁多野 但想用又無haha
DesmondWan@FB 發表於 8-9-2014 02:10 AM
有時想方便些。唔想拎咁多野 但想用又無haha

係啵⋯
不過我後來買左個 filters 袋,一次過袋住 CPL ND IR 三塊