登記成會員
搜索
樓主: hawaiiandaily

機皇對決 Canon EOS-1D MK III vs Sony A99

12pt 發表於 11-4-2013 11:14 AM
尐地方無去過,所以好難知道當時情況,不過sony(鏡)感覺上好尐,如有原大更好,縮細左始終失真左。
雖然單 ...

星爺果然中肯 XDDDD

hawaiiandaily 發表於 11-4-2013 11:03 PM
夾硬推 ~ 起哂渣 !點解唔多張合成?我 ISO 3200 一樣影到但我個人唔鐘高 ISO 起渣相所以唔影。
...

所謂「高 ISO 起渣」其實並非係唔好嘅事,有時候若你當攝影係藝術嘅表現手法,適當利用所謂「渣」係可以表現出另一層次嘅意識形態或意境。從菲林學攝影嘅人,會用高 ISO 菲林,例如 ISO 1000、3200 去拍攝,得出低反差、高噪、粗粒的效果,亦會專登去買過期菲林,或沖相時 push 沖(所以菲林單鏡機一般都可以調校 ISO,有冇諗過做乜入筒 ISO100 入去要 set 做 ISO 400 呢?)去做(正確用語係「實驗」)「起渣」。

所以,如果唔理解「起渣」的意思,就盲目去追求「滑」,咁永遠就留響新手 / 大光圈淺景深 / 出相要打水印嘅龍友水平。

另外,有時我影黑白相時,會有人問點解唔影彩色,然後返屋企轉做黑白吧?其實兩種方法係創作層面係完全不同嘅事,如果明白當中分別,影出嚟嘅相會係兩張唔同嘅相,並非可以響 Photoshop / iPhoto 彩色轉黑白咁簡單,不過呢個 post 主旨係樓主比較 hardware,所以有興趣可另開 post 討論。
egg_studio 發表於 12-4-2013 12:10 AM
所謂「高 ISO 起渣」其實並非係唔好嘅事,有時候若你當攝影係藝術嘅表現手法,適當利用所謂「渣」係可以 ...

依個道理我明~ 我好多廢攝相都專登用高 ISO 「起渣」先可以特出當時果個環境既氣氛,太滑就沒有廢既感覺。依 D 都係表現另一層次嘅攝影創意識意境既思維,所以我好想買部平既 120 玩下。

例如覺你依張夜景能滑會靚 D ,但如果依張係黑白我又接受。又或者咁講,其實要唔要起渣好取缺當時攝影者對該環境攝影既心情來評定。

至預由 Photoshop / iPhoto 彩色轉黑白,主要係攝影者貪心。可保留一張彩色但又可做「實驗」改黑白,但若只影黑白就乜都改唔到。依個問題就去 "相" 同 "畫" 既定義 。

其實再深入尐講,數碼既「起渣」,同菲林既高微粒有本質上既唔同(粒子上既分別),其實搵張菲林相同數碼相對比下就見到分別,可以話感覺上差不多,但數碼在美感上差好遠。當然而家接觸開數碼既人會睇唔出都好正常。
彩色轉黑白更加係搞笑,完全唔係果回事,因為黑白相有黑白既影法,包括加不同色既濾鏡去另某些層次增加。其實影黑白應該用黑白既思維去影,如果唔係只會流於表面,突出唔到影黑白既特色。
12pt 發表於 12-4-2013 11:06 AM
其實再深入尐講,數碼既「起渣」,同菲林既高微粒有本質上既唔同(粒子上既分別),其實搵張菲林相同數碼相對 ...

冇錯,呢點就係想帶出嘅形式/象徵意義問題。

黑白攝影時,由於冇咗顏色,只有黑與白之間的調子、反差、對比,加上如何利用由純黑同純白架構嘅空間去引導主體及意念(所以唔識嘅人就會盡力防止"死黑""死白",點都要有 details 位,其實係破壞緊相片嘅意念)

所以,黑白拍攝取景時,構圖上唔會同彩色用同一套理念。唔明呢點的話(例如冇學過正統攝影嘅人、響相加水印果 d......),就未必明白點解唔響後期 (Photoshop / iPhoto) 將彩色相轉黑白相,而且佢地由於科技先進,相對建立咗「RAW、後期」可解決一切嘅觀念。呢個觀念不一定錯,但的確會阻礙創意發展。

過去影黑白相,正路(但成本高)做法係,影一張即影即有黑白,然後先正式影。目的係睇到響黑白情況下嘅構圖、黑白與主體及情景嘅關係(不過 a99 或手機已可以EVF 直取黑白構圖,所有未買 a99 前多數用手機影當寶麗萊)

其實,要試 120 ,唔駛一定要買 "正統" 120 機,買部 toy cam 都得。要知道,藝術層面上,包括/容許某 d 不確定因素存在,會得出意想不到效果。即係,用部 toy cam (由於冇得控制光圈快門)+ 過期菲林 + push 沖得出嚟嘅結果,係所謂「後期 / photoshop」等做唔到嘅嘢。(而且對於新手,用 toy cam 會學習和進步得仲快,好似學攝影會先用 manual 機一樣,就係為咗了解及掌握呢 d "不確定因素")

至於由不確定因素嘅結果,變成你的創作,就依賴實驗、判斷及選取,即係試多幾張,然後將唔對路果 d delete,令佢永遠消失,得出最後作品。經過"實驗、判斷及選取"後,"不確定因素"就轉化成為自己的意念,delete 埋個水印後,龍友沙龍就有機會升格為藝術/接近藝術了。

(所以,有時聽人講,話藝術不能用言語表達,又話有幾抽象,其實,所有叫得藝術都有強大、經過反覆驗證嘅理論及經驗去支持,不過,理解就要時間探究,所以對於現今數碼年代、一按即有嘅新一代新手,佢地寧願花時間響「後期」、Photoshop、背誦邊支鏡有幾「利」,也不願花少少時間去理解乜嘢叫攝影,加上坊間有 d 雜魚攝影師開班吹「讓你的作品提升到藝術層次」,真係冇眼睇。)

egg_studio 發表於 12-4-2013 12:09 PM
冇錯,呢點就係想帶出嘅形式/象徵意義問題。

黑白攝影時,由於冇咗顏色,只有黑與白之間的調子、反差、對 ...

「讓你的作品提升到藝術層次」
快D開班,比大笪地一眾影友上堂!

完全同意12pt兄對黑白相片中之微粒的見解.現時從黑白菲林和在電腦中顯示的數碼黑白,簡單來說是有[密度]同沒有的分別,乃是因為數碼是虛擬的.要明白是數碼是沒有真正的黑白.所以要拍攝黑白相片,始終要回來菲林.
要拍攝一幅好的黑白藝術相片而言,可從主體上尋找紋理結構着手.其實影黑白真是寫也寫不完...
Homan 發表於 12-4-2013 01:12 PM
「讓你的作品提升到藝術層次」
快D開班,比大笪地一眾影友上堂!

呢 d 理論及實踐嘅課程響香港唔會有人報㗎,假如你開 d 用「攝影」做牌頭,實際教 Photoshop 或 Lightroom ,之後再教你點樣接婚禮 job,咁 d 新手就會排隊嚟報,然後以為自己已經「讓我的作品提升到藝術層次」。
egg_studio 發表於 13-4-2013 04:45 PM
呢 d 理論及實踐嘅課程響香港唔會有人報㗎,假如你開 d 用「攝影」做牌頭,實際教 Photoshop 或 Lightroo ...

呢d班咁似層相識既, 另外Canon支1635以前買就覺得幾正, 不過用完2470II同70200II就覺得係支打壞鏡.
旦兄好彩當時冇入6D, 試過部機手感唔好, iso 不及5D3, 拍片冇得用Headphote Monitor聲, 感覺一般.
c_Foo 發表於 21-4-2013 01:09 AM
旦兄好彩當時冇入6D, 試過部機手感唔好, iso 不及5D3, 拍片冇得用Headphote Monitor聲, 感覺一般. ...

6D 拍片用單聲道根本就死得,不如用手機拍好過。

Canon 始終不思進取,經星際果間責住好多 6D 鋪頭老闆點醒後,了解 Canon 仍然用緊 20 年前嘅技術,應該呢 10 年內唔需要考慮任何 Canon 產品。