登記成會員
搜索
查看: 33056|回復: 31

[賽後報告] 蓮麻坑礦洞遊 + 礦洞地圖

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前言:
上月踩單車入蓮麻坑礦洞(另見 蓮麻坑礦洞單車遊 ),但當日只響「大廳」範圍活動,未有入洞,因此今天徒步前往,並準備探洞裝備,一探礦洞內部及繪製地圖。

首先目視「大廳」範圍,有幾個入口,經查探後,大部分為掘頭路。只有一條路先向地底進發,然後從另一洞口返回「大廳」。

而「大廳」外之鐵門,向下走後有頗大空間。內有地下河及地下湖。由於沒有潛水裝備,未能實證兩處是否相通,不過按測量,應該相連。

「大廳」外對出有一水道。上次到訪時滿水,未能入內。今天水退,但由於水中裝備不足,沒有入內。

其他地點邊睇相片邊講:

紅花嶺山路 -- 今日天氣清涼(相對上次踩單車上果日咁熱),一小時行到山頂。

蓮麻坑村、警崗及深圳全景。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽,您當前積分為 0

小弟將要到洞內,請問可以看看地圖嗎?(不知為何看不到,THX!!!)

同一地區,無謂開多個post啦

今次再去蓮麻坑,本來主力係5號洞同宿舍,不過行下行下反而去了其他地點,有去宿舍沒去5號,但又發現了更多其他洞口,相信不只6個入口,只係有尐比較細。途中經過瀑布,發現類似悟桐寨的細小獸類洞穴。而當年除了礦工宿舍外,診所、貨倉等建築以倒塌。洞穴入口遇到5-6個,部份可進入,但極危險,部份頭頂石塊有倒塌危機,由於當年非有系統開採,通道沒規律,雖不致於迷路,但也不建議進入。

另外,書中沒提及到河的另一邊其實也有礦洞,約在海拔2百多米

影片可能太"死亡習作",見諒 XDD

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 支持出相

查看全部評分

egg_studio 發表於 26-4-2014 07:35 PM
果然厲害,生物學家!

銀礦洞可見將來未必會再去,因為裏面通道、生物、出入口都已清楚記錄,算 close f ...

期待你開團
生物學家真係唔敢當(主要都係靠問人同上網查),不過自己對水生生物有濃厚興趣,所以去行山大多會帶落水裝備,影完相再上網或問人找ID。
就淡水魚來說,香港有3-4個新紀錄物種(主要為枝牙蝦虎),我都有份搵佢哋出嚟㗎
我地去左最近向上果個"?",越上越窄
有兩個"?",係近大廳定近地下湖果個?
近大廳係回頭路,駁返去(地圖)“大廳”下面三個”三角形“附近....大約啦
地下湖果個就係越上越窄
但三角形位置於地面以下,入面嘅路已探晒,而"?"路係向上,應該駁唔到,定係上完去然後向下?

地下湖果條最後係咪窄到行唔到?

yes,上完再落
地下湖果條我只係行左一半,後半eric行,聽講除左窄,空氣流通都差左,因為果日得我同佢有落地下湖,而我又間中腳痛,所以唔博
12pt 發表於 11-10-2012 05:19 PM
yes,上完再落
地下湖果條我只係行左一半,後半eric行,聽講除左窄,空氣流通都差左,因為果日得我同佢有落 ...

咁下次行埋果兩個 "?"

不過依我所見,好多地方都封死,或者係炸了。睇番礦場歷史,之前打過仗,而礦場俾東江遊擊隊炸過,所以有 d 地方 -- 例如地下湖對面果個豎井下面見到有路,但搵唔唔到路落去 -- 果隻。
KayHung@FB 發表於 15-8-2013 09:25 PM
小弟將要到洞內,請問可以看看地圖嗎?(不知為何看不到,THX!!!)

對不起,地圖只分享予此版的資深會員,而且我不知你有沒有探險經驗。若經驗及裝備不足,蓮麻坑是頗危險的礦洞,請留意。
我想看下地圖呀
冇辦法,玩得探險就要守規則,地圖及出入口不能公開,否則好快大家冇得玩。
想請教師兄,瀑布位置是否已在禁區內?
該瀑布想去好耐,但在主礦洞口搵咗好耐都唔知點去,如今可以參考你的路線圖
wongdavid 發表於 22-4-2014 07:09 PM
想請教師兄,瀑布位置是否已在禁區內?
該瀑布想去好耐,但在主礦洞口搵咗好耐都唔知點去,如今可以參考你 ...

不過要留意,樓上版主果條回程路入咗禁區,有機會被檢控。
egg_studio 發表於 22-4-2014 11:12 PM
不過要留意,樓上版主果條回程路入咗禁區,有機會被檢控。

收到!
瀑布或宿舍都唔係禁區,可以跟地圖去,其實河另一邊都唔係禁區,但小心,附近好多小礦洞。尾段係入左禁區,我地入左蓮麻坑村,禁區位可以睇下圖。

12pt 發表於 23-4-2014 10:29 AM
瀑布或宿舍都唔係禁區,可以跟地圖去,其實河另一邊都唔係禁區,但小心,附近好多小礦洞。尾段係入左禁區, ...

感謝資料
有無地下湖嘅圖片分享下
地下湖今次無入,驚時間唔夠。上次有入,但影得唔好