登記成會員
搜索
查看: 16003|回復: 13

MT bike 前避震換油教學

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今晚一路睇波一路換油。

我條 Rockshox Tora 已經有 2 年冇 service, 正常前叉應該 2-3 年換一次油 + 換 o-ring / sealer

其他牌子及型號基本上結構係一樣 (就算汽車避震都係差唔多結構,所以一理通百理明)。分別係 rebound damper 及 compression damper 位置不同,及有 d 避震冇rebound damper 或 compression damper 。

而氣叉一樣要換油;氣叉只係彈簧部分變成氣缸,rebound 一樣用油 (我咁指出係因為有好多人 -- 當然又係 d 車神討論區 -- 以為氣叉用氣、油叉用油)

因為彈簧果邊冇乜嘢搞,所以不作介紹 -- 假如 Willy 比佢條氣叉我玩,我可以另外介紹~~ (氣叉嘅氣缸都有幾粒 sealer 要換)

工具:卜頭、尖咀鉗、六角匙、鎚仔、一個唔知乜名嘅工具 (用到再介紹)
需要:油、新 o-ring set (我公司有售,適合 Tora, Reba, Recon, Revelation, Pike -- 但唔啱 Rock Shox Reba 06-07)

首先反轉架車,拆頭轆,拆 brake (隨你拆唔拆,拆咗方便 d)

拆去調較 rebound 的 adjuster 。留意螺絲上有粒 sealer,要換新。

用六角匙扭鬆 "兩隻腳" 2 粒螺絲

"兩隻腳" 2 粒螺絲扭鬆,但唔好扭出嚟

用鎚仔 "考" 甩前叉入面條芯 (rebound damper -- 見下面有介紹) (用布塾住或用膠鎚仔) -- 因為螺絲連住 rebound damper ,如果扭咗出嚟,就唔可以拆條 rebound damper 出嚟。 "考" 甩後就可以扭粒螺絲出嚟 (圖中冇用布塾住,純為方便影相)

Upper leg (銀色部分) 拆出。

Lower leg (黑色部分)

反番轉架車,用尖咀鉗拆去 lock cap (藍色個環)

用卜頭扭開 -- 千祈唔好用士巴拿,因為個位得幾 mm 高,用士巴拿好易整蝕

扭開後,拉出控制 lock 果條芯 (compression damper)

呢碌嘢就係控制 lock 及 uplock ,結構係一組 valve 開關去控制有冇油通過。

換上新 o-ring

將油倒出

再取出 rebound damper

Rebound damper 亦要換上新 o-ring -- Rebound damper 結構一樣係 valve, 控制油嘅流量,但多咗另一個 valve,用嚟響避震縮埋時讓油直接通過。

Upper leg 入面有一粒十分重要的 sealer ,用嚟防止油漏出,但同時讓 rebound damper (前叉入面條芯) 做活塞運動,所以損耗最大,一般漏油問題就係呢粒 sealer 蝕咗。

就係呢粒 sealer -- 用 "一個唔知乜名嘅工具" 小心拆出嚟

換完 sealer, 裝番 rebound damper ,然後加番新油 -- 我支 Tora 用 130cc 油,weight 15W,我直接用汽車 "計" 油 (如果你問 Rockshox 佢一定話唔得,一定要用原裝 Rockshox 油,如果你錢多就信佢啦)

最後響 lower leg 搽雪油,然後裝番所有嘢,禮成!!
多謝哂eggstudio兄… 我篇「換呔」真係小巫見大巫… 不過又有拋磚引玉的效果… yeah~~

btw, 有三個字,一個係你擺明唔知/唔記得,另兩個係錯字…

第一個係「敲」字,文中你用「考」字…
第二個係「偈」油,呢個字無正字我估,不過見人多數用呢個字
第三個係「unlock」,你文中「…呢碌嘢就係控制 lock 及 uplock…」打錯左…
你直接幫我改好過啦~~ 執筆忘字嘛,所以先用 " " 括住。
咁我支氣叉漏油點攪呀?
照樣打散佢,然後換 o-ring / sealer

氣果邊冇漏氣就唔駛理。

不過你架車應該有保養?如果冇就幫你搞啦。
班主請問我支REBA 叉IS碼有無o-ring set 買????
回復 6# ccss

原廠一定有,早前我去原廠維修一支 SID 後鼓,收我約三百。(因為 SID 後鼓複雜好多,我未試過自己拆)

但試過自己同 Fox Float 後鼓換 o-ring 及 sealer,Fox 簡單好多,我同原廠訂 service kit,約$100。

你支前叉應該簡單過 Tora ,你跟我方法,或上 SRAM 網頁 download 番 service manual, 打散支叉後拆 d o-ring 去某鋪頭 (已PM你)配番 o-ring 及油封 (sealer),約三幾十就ok.

有問題可回 post 給我,最好影埋相
多謝egg_studio等我試下先.....
有料 !! 要加分 ~
黃生,踩完大陸一轉,可以到你家研究做 suspension 的保養及換油嗎?
嗯? 好正的xtc team 架... 好懷念呢!  多謝分享頭fork換油過程
hnixonk 發表於 15-9-2015 03:40 AM
嗯? 好正的xtc team 架... 好懷念呢!  多謝分享頭fork換油過程

XTC Team 你都識,咁你年紀都有番咁……

十分有用的資訊,多謝樓主無私的分享,自己也可以幫前叉做保養。
勁...........